Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek Nederland is een screeningsorganisatie die in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker organiseert.

Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.

Hier leest u meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker, het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en het bevolkingsonderzoek darmkanker. De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vindt u hier.

Deelname aan de bevolkingsonderzoeken is gratis en vrijwillig. Heeft u gezondheidsklachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.


Het maken van een uitstrijkje gebeurt in de huisartsenpraktijk

Het uitstrijkje wordt gemaakt door de assistente en duurt ongeveer 10 minuten. Er worden u een paar vragen gesteld, zoals de datum van uw laatste menstruatie (er kan geen uitstrijkje gemaakt worden tijdens de menstruatie). Na 3 weken krijgt u de uitslag per post thuisgestuurd. 

Tussen nu en het volgende uitstrijkje

Neem contact op met uw huisarts indien u last krijgt van:

  • hinderlijke afscheiding
  • bloedverlies bij of vlak na geslachtsgemeenschap
  • bloedverlies buiten de menstruatie
  • bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer gehad heeft